Мисловни карти

Мисловни карти от Езиков център Либро

Тази седмица, ви подготвихме нещо интересно и в същото време много полезно. Mind Map или на български език „Мисловни карти“ са удобен начин за изобразяване това, което учим или това, върху което работим с помощта на схема. Те представляват картинка или схема, като нагледно визуализират нашата идея чрез ключови думи – една в центъра и други разклонявайки се асоциативно.

„Мисловните карти“ са страхотно помощно средство, използвано както от преподаватели, студенти и ученици, така и от бизнесмени. Освен в процес на обучение или работа, те са отличен помощник когато търсим решение на проблем или изход от ситуация, също така и при търсене на връзка между отделни събития. Мисловните карти се основават на използването на линейното, лъчисто мислене, така чрез използването на думи, картинки, цветове, числа и символи се подпомага развитието капацитета на мозъка, подпомагат се способностите за планиране, организиране и запаметяване. Тази уж проста техника е доста ефективна и използвана в световен мащаб. Има огромно приложение и отличен резултат. Терминът „мисловна карта“ е на известния психолог и автор Тони Бюзан, който е водещ специалист в областта на визуалното мислене и водещ лектор на тема мозък и учене. В световен мащаб над 250 000 000 души използват така наречените мисловни карти. Някой компании, като NASA, Microsoft и Toyota използват този метод при създаване, проектиране, организиране и комуникация. Не подценявайте този толкова използван метод, зад привидно обикновения си вид, стои нещо много по мащабно и полезно, ключ не само към успеха, но и към нашето личностно развитие.
Опитайте и вие!
Очаквайте следващата седмица подобрен анализ на метода и полезни съвети за всички, който биха искали да интегрират този толкова полезен метод в работата и ежедневието си.
Усмихвайте се повече! Поздрави от екипа на Езиков център Libro Academy!

 

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.

eight + 18 =